Wat zijn psychedelica?

De oorsprong van psychedelica

Psychedelica zijn stoffen die tijdelijk het bewustzijn kunnen veranderen en diepgaande innerlijke ervaringen kunnen oproepen. Deze stoffen worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen en zij bewezen effectief in therapeutische settings, vooral bij de behandeling van trauma, PTSS en andere psychische aandoeningen.

Een van de bekende psychedelica is psilocybine, de werkzame stof in bepaalde paddenstoelen die vaak 'magic mushrooms' worden genoemd. Psilocybine beïnvloedt de hersenactiviteit door in te werken op het serotoninesysteem, wat kan leiden tot veranderingen in perceptie, emoties en zelfbewustzijn. Tijdens een sessie kan psilocybine een verhoogde gevoeligheid voor emoties en een versterkt gevoel van verbondenheid oproepen, waardoor mensen gemakkelijker toegang krijgen tot diepere lagen van hun bewustzijn en emoties.

Onder invloed van psilocybine kunnen cliënten hun innerlijke wereld verkennen en vaak onderdrukte of weggestopte herinneringen en gevoelens naar boven laten komen. Dit kan hen helpen om op een veilige manier door emotionele blokkades te werken en beperkende overtuigingen los te laten. In een therapeutische setting kan de ervaring met psilocybine ondersteunend zijn bij het verwerken van trauma, het vinden van nieuwe inzichten, en het bevorderen van een diep gevoel van genezing en vervulling.

Bij Make Sense bieden we een veilige en professionele omgeving waarin psychedelica zoals psilocybine kunnen worden ingezet om het therapeutische proces te ondersteunen.

Effecten van psychedelica op je brein

Psychedelica kunnen verschillende effecten hebben op je brein, te weten:

  • Verhoogde stemming en gevoelens van verbondenheid: Psychedelica kunnen ervoor zorgen dat er meer serotonine in je brein vrijkomt. Serotonine is een neurotransmitter die invloed heeft op je stemming en emoties. Dit verhoogde serotonineniveau kan ervoor zorgen dat je je vrolijker voelt en sterke gevoelens van verbondenheid en empathie met anderen ervaart.
  • Meer energie en alertheid: Psychedelica beïnvloeden ook andere stoffen in je brein, zoals dopamine en noradrenaline, die bijdragen aan een verhoogde energie en alertheid. Dit zorgt ervoor dat je je wakkerder en actiever voelt tijdens de ervaring.

 

 

  • Sterkere emoties en betere communicatie: Psychedelica kunnen ervoor zorgen dat verschillende delen van je brein beter met elkaar communiceren. Dit vergemakkelijkt het verbinden van gedachten en emoties, waardoor je emoties intenser kunt voelen en gemakkelijker over je gevoelens kunt praten.

  • Vermindering activiteit van de amygdala (angstbrein): Wanneer de activiteit in de amygdala wordt verminderd, zoals bij het gebruik van psychedelica, kan dit leiden tot een afname van angst en een verhoogde bereidheid om openlijk over emotionele onderwerpen te praten.

Zijn psychedelica veilig?

De stoffen waarmee we werken zijn veilig wanneer deze worden gebruikt in afgemeten en bescheiden doseringen, na grondige voorbereiding en onder professionele begeleiding. Recreatief gebruik van deze stoffen, zonder toezicht en in onveilige omstandigheden, kan risico's met zich meebrengen en schadelijk zijn voor de gezondheid. In een therapeutische context, waar psychedelica onder begeleiding van een ervaren professional worden ingezet, worden de risico's tot een minimum beperkt.

Zo wordt de dosering vooraf nauwkeurig bepaald, en eventuele contra-indicaties worden uitgesloten tijdens een uitgebreide intake. De fysieke en mentale gezondheid van de cliënt wordt voortdurend in de gaten gehouden. Bij praktijk Make Sense zorgen we voor een veilige en ondersteunende omgeving, waarin de cliënt zich comfortabel voelt. We bieden ook nazorg, zodat de ervaring goed verwerkt kan worden.

Het gebruik van deze stoffen leidt niet tot lichamelijke verslaving. Voor meer informatie hierover kun je bijvoorbeeld de blog  'Waarom psychedelica niet verslavend zijn' te lezen van Robert de Vos (Mindblowing.nl). Ook heeft David Nutt uitgebreid onderzoek gedaan naar de verslavende effecten van verschillende drugs. Een bruikbaar artikel hierover kan je hier vinden.

Grafiek van “Drug harms in the UK: a multicriteria decision analysis,” by D. J. Nutt, L. A. King, & L. D.
Phillips, 2010, The Lancet, 376(9752), https://doi.org/10.1016/S0140-6736(10)61462-6. Copyright
2010 by Elsevier Properties S.A.

Er zijn enkele contra-indicaties voor het ontvangen van psychedelica-geassisteerde therapie. Wil je weten of deze therapie voor jou geschikt is?
Klik dan hier.